Schoolklassen waarderen excursie boerderij

Basisscholen waarderen boerderij-excursies gemiddeld met een 8,6. Dat blijkt uit een enquête van de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO).


De brancheorganisatie faciliteert al tien jaar bedrijfsbezoeken van basisschoolklassen aan melkveebedrijven. Jaarlijks gaat het om bijna duizend schoolklassen en 25.000 leerlingen die kennismaken met de melkveehouderij.

Veehouder
De NZO is blij met het hoge rapportcijfer voor de excursies. Overigens gaf ook meer dan 80 procent van de 350 ondervraagde basisscholen de veehouder minstens een 8 voor zijn presentatie.

Grote behoefte
De uitkomsten maken volgens eventmanager Nienke Vermeulen van de NZO duidelijk dat de excursies in een grote behoefte voorzien. ĄDe veehouders merken dat het kennisniveau bij basisschoolkinderen over melk en zuivel steeds verder afneemt, omdat ook de meeste ouders en de leerkrachten de kennis niet hebben en het dus niet kunnen overbrengen", zegt zij in het NZO-magazine ZuivelZicht. „Veel kinderen hebben werkelijk geen idee dat een koe melk geeft en hoe het precies werkt. Ze denken werkelijk nog altijd dat melk uit een pak of uit een fabriek komt.”

Achterstandswijken
„Vooral kinderen uit achterstandswijken kijken hun ogen uit. In veel gevallen zijn zij nog nooit de stad uit geweest”, aldus Vermeulen.

Bron: ZuivelZicht november 2013