Veeteelt

Artikel in Veeteelt november/2 2010.

BOER IN BEELD


Hoe presenteer je als melkveehouder je bedrijf en je sector aan de burger?
In deze editie:excursie in de boogstal
Naam:Harrie Houben
Woonplaats:Dieteren
Leeftijd:52
Presentatie:excursies op het bedrijf
Aantal koeien:80

Harrie Houben stelt gang van zaken op bedrijf niet mooier voor dan die is
Excursie in boogstal

tekst Jorieke van Cappellen

Op het smalste stukje Limburg, ingeklemd tussen België en Duitsland, ligt in Dieteren het melkveebedrijf van Harrie en José Houben. De melkveehouders ontvangen vrijwel wekelijks groepen mensen op het bedrijf voor een educatieve rondleiding. Het zijn vooral schoolklassen, maar ook buurt- en personeelsverenigingen doen het bedrijf regelmatig aan. ‘Schoolkinderen die komen kijken, stappen soms al met overall en kaplaarzen aan uit de bus’, vertelt Harrie Houben. ‘Ik denk dat de juffrouw ze vast heeft gewaarschuwd. Maar geloof me, je hebt meer kans om in de stad in een hondendrol te stappen dan hier in een koeienvlaai’, grijnst hij.
Zijn eerste rondleiding gaf de melkveehouder vijftien jaar geleden op zijn oude bedrijf in Nieuwstadt. ‘Ik vertelde op een beroepenmiddag op de school van onze kinderen over mijn beroep. Toen wilden de kinderen graag eens komen kijken.’ Houben vestigde zich vier jaar geleden in Dieteren. Op de balustrade boven de stal begint de rondleiding. Beneden maken de kinderen kennis met de koeien. Daarna gaat de groep naar de ontvangstruimte, waar de kinderen opdrachten op papier krijgen. Harrie verzorgt meestal de rondleiding, José verzorgt vrijwel alles daarom heen, waaronder de catering. Houben verhuurt de ruimte ook als vergaderzaal.
Het bedrijf kent van een afstandje een bijzondere aanblik. Het was het eerste bedrijf in Nederland dat een boogstal voor de koeien realiseerde. ‘Ook dat trok in het begin veel bezoekers.’ Per jaar ontvangt Houben 1000 tot 1500 mensen op zijn bedrijf in groepen van vijftien personen per keer. Dat betekent al gauw twee bezoeken per week. ‘Groepen ontvangen kost tijd en daarom staat niet elke veehouder erom te springen. Maar de agrarische sector is over het algemeen nogal in zichzelf gekeerd en staat niet altijd in een positief daglicht. Ik vind daarom dat je je juist open moet stellen voor mensen die je bedrijf willen zien.’
Houben stelt de gang van zaken op zijn bedrijf echter niet rooskleuriger voor dan die is. ‘Mensen vinden het soms zielig als ik vertel dat een stierkalfje naar de mester gaat. Ik leg uit dat ik met het houden van koeien wel mijn geld moet verdienen en dat kunnen ze ook wel begrijpen.’ Harrie en José nemen sinds kort deel aan een project van de Nederlandse Zuivelorganisatie (NZO). Daarvoor verzorgen ze rondleidingen voor basisschoolkinderen van groep zeven en acht. ‘Scholen hebben niet altijd de financiële middelen voor excursies. Toch is het belangrijk dat kinderen weten waar voedsel vandaan komt. Naar mijn idee moeten dit soort initiatieven dan ook deels vanuit de sector betaald worden.’