Bezoek van kinderen Basisschool Mozaïek

Naar de boerderij:

Op 19 maart gingen we met de groepen van juf Evelyn/Suzan, Lianne/Marjolein en Lianne/Angélique naar de boerderij van de familie Houben in Dieteren.
Er waren gelukkig veel ouders die mee konden rijden.
Toen we bij de boerderij aankwamen werden we door de boer en de boerin ontvangen.
Eerst zijn we naar de koeienstal gaan kijken. Bij deze boerderij hebben ze een hele nieuwe boogstal waarin de koeien los op de roosters lopen. We hebben ook een soort dweilmachine gezien die de poep van de koeien automatisch opruimt.
In een ander stuk van de stal stonden de kalfjes en één kalfje had een poot in het gips. Hij was gevallen en had zijn poot gebroken. Achter in de stal stonden de schapen en de lammetjes.
Het waren er heel veel. De meeste schapen liepen buiten in de wei. Wij mochten met alle kinderen roepen om de schapen naar binnen te lokken, maar ze kwamen niet. Toen de boer met het voer kwam en één keer riep, kwamen ze allemaal naar binnen gerend. Eenmaal binnen mochten de kinderen allemaal een lammetje vasthouden. Het was heel zacht en je kon het hartje voelen kloppen.
Binnen stond ook een tractor waar veel kinderen op hebben gezeten. Nadat we dit alles gezien hadden hebben we binnen nog iets lekkers gehad en iets te drinken. Daarna zijn we weer terug naar school gegaan en hebben we hier nog verder over de boerderij gewerkt. Het was een hele leuke en leerzame ervaring voor de kinderen.   Aankomst


Aankomst en welkom op de boerderij   Kalfjes kijken


O wat zijn die kalfjes lief.   Melken


Best moeilijk dat melken.   Koeien aaien


Even die koe aaien.   groepsfoto


Groepsfoto op de boerderij.   Schapen


Er lopen ook schapen buiten.   Lammeren


Kijk eens hoe zacht die vacht van dit lammetje.   Melken


Ook even proberen.   Tractor


Kijk eens hoe stoer zo'n oude tractor.   Melkstal


Hier worden de koeien gemolken.   Uitrusten


Uitrusten onder genot van een lekker zuiveldrankje.   Navertellen


Navertellen wat allemaal te zien was.   RMO


En deze vrachtwagen van Campina brengt de melk naar de zuivelfabriek.