Boogstal nu ook in Noord-Nederland

Internetartikel: http://www.destentor.nl/regio/salland/8515451/Boogstal-boeit-boeren-burgers-en-buitenlui.ece

Boogstal boeit boeren, burgers en buitenlui

Boogstal boeit boeren, burgers en buitenlui
vrijdag 15 april 2011



RAALTE - Honderden bezoekers namen vrijdag een kijkje bij de nieuwe boogstal van Hans Vulink aan de Haansweg in Raalte. Tijdens de ‘open dag van de eerste boogstal van Overijssel’ keken onder andere veel collega-boeren hun ogen uit. Verder kwamen familie, vrienden en veel andere belangstellenden over de drempel.


foto Ria Willemse


Het open huis werd georganiseerd door DLV in samenwerking met de familie Vulink. Na Pasen kunnen de koeien daadwerkelijk de nieuwe, luchtige, ruime stal in.


foto Ria Willemse

Op dit moment biedt de stal ruimte voor 95 koeien. Hans Vulink stond vrijdag trots alle nieuwsgierigen te woord. „De meesten vinden dat het er van binnen nog groter uitziet dan van buiten”, vertelt Vulink over de reacties. Content is de veehouder ook met de nieuwe boxen in de stal. „De stangen tussen de boxen zijn van flexibel kunststof materiaal en latex matras, en niet meer van ijzer en beton zoals voorheen. Als koeien daar tegenaan stoten of vallen, hebben ze daar minder last van. Ik vind het mooi dat ze iets bedacht hebben voor koeien die het slechtst ter been zijn. Fitte koeien redden zich overal wel.”



foto Ria Willemse

Voorbijgangers op de Haansweg vragen zich ongetwijfeld af wat er op het land van melkveehouder Hans Vulink afgelopen maanden verrezen is. Een lange rij imposante ronde bogen afgedekt met een stevig foliedoek vormt samen een bijzondere constructie. Over twee weken staan in deze boogstal, want dat is het, de 95 koeien van Vulink. En is er op termijn zelfs genoeg ruimte voor 150 dieren. Nooit van een boogstal gehoord? Niet zo gek, want het is de allereerste van Overijssel en één van de eersten van Nederland.

De ontwikkelingen gaan snel in de landbouw. Vanuit Lemelerveld is ID Agro al enkele jaren heel succesvol met de serrestal waarvan er al tientallen in (bijna) het hele land staan. Daarbij gaat het om een stal die wat doet denken aan een tuinbouwkas maar dan met ronde bogen naast elkaar. Bij de maatschap Ogink aan de Overkampsweg in Raalte is een goed voorbeeld te zien.

Net als de serrestal is ook de boogstal afkomstig uit de VS en Canada waar de landbouw van oudsher minder gehecht is aan de meer traditionele Europese bouwwijze van stallen. Pas enkele jaren geleden verrees de eerste Nederlandse boogstal in het Limburgse Dieteren, gevolgd door het Gelderse Haaften.

Net als zijn voorgangers ziet Vulink flink wat voordelen in dit nieuwe staltype; veel licht en lucht in de hoge stal, een goede ventilatie voor de dieren, een kortere bouwtijd en lagere bouwkosten door de constructie waarbij veel gebruik wordt gemaakt van prefab-elementen.

De nieuwe boogstal gaat de verouderde ligboxenstal vervangen van de Raalter veehouder. „De mestkelders daaronder en de spantondersteuningen bepalen de indeling. In de loop der jaren zijn de koeien echter groter geworden. Ook veranderden de inzichten over de ideale maatvoering tussen ligboxen en looppaden voor de koeien. In deze oude stal konden we door die kelders en spantondersteuningen weinig veranderen en lag de indeling vrijwel vast.”

Voor de nieuwe boogstal op een plek waar eerst weiland was, geldt dat niet. Onder de bogen is er feitelijk één grote loopruimte zonder steunen of andere belemmeringen. Vulink monteert aan een kant van het voerpad in het midden 3 rijen ligboxen en laat de andere kant vrij. „Dat blijft voorlopig een zandbak die we in de toekomst kunnen inrichten zoals we willen en het beste is. En zonder dat we last hebben van kelders of ondersteuningen. Inrichten met nieuwe ligboxen kan, maar ook een potstal of vrijloopstal is mogelijk.”

In de nieuwe boogstal is ook een gecombineerde kantine/kantoor en omkleedruimte met douche en toilet. Ook is er een melkruimte (met in vaktaal een 2x20 swingover). In de achtergevel is de ingang voor het voeren van de dieren, maar er is ook een dwarsingang als bijvoorbeeld de koeien de voergang blokkeren.

Jos van ‘t Erve van adviesbureau DLV begeleidt vanaf de eerste ontwerpen en vergunningaanvragen de bouw aan de Haansweg. „De dakbedekking bestaat uit antracietkleurig windbreekgaas. Om inregenen te voorkomen brengen we aan de onderkant van de boogspanten een dichte folie aan. Door een uniek systeem kan er bij elke spant goed geventileerd worden zonder dat het naar binnen regent. Ook de topgevels worden uitgevoerd met antracietkleurig windbreekgaas met uitzondering van de strook waar de boog loopt. Door dit open te laten komt het spant in zicht en geef je van buitenaf inzicht in de opbouw van deze constructie. Vergelijk het maar met de houten vakwerkconstructies in oude Limburgse boerderijen.”

Een groot voordeel van de hal is het vele licht („Goed voor de koeien”) en het klimaat. De lucht tussen de daklagen zorgt voor een buffer tegen temperatuurschommelingen. Dat betekent dat het in de hal koeler is bij warm weer en zachter bij koud weer. Vergeleken met bijvoorbeeld golfplaten kan dat vijf tot tien graden schelen. ‘s Winters is de onverwarmde boogstal vorstvrij doordat de koeien zelf voor veel warmte zorgen.